Skip to content

Introductie

De hacker

Een hacker is iemand die van een Ikea Frosta kruk een klimboom voor zijn of haar kat maakt. Nu ben je waarschijnlijk niet hier omdat je de ambitie hebt om een Ikea-hacker te worden, maar ik wil alleen maar aangeven dat er verschillende soorten hackers zijn. De term "hacken" is ontstaan op het Amerikaanse MIT. De eerste hackers waren studenten van de modelspoorclub van MIT, de Tech Model Railroad Club (TMRC). Elke nieuwe verbinding of verbetering in de treincircuits werd een 'hack' genoemd. En zo wordt deze term al vanaf de jaren 60 en 70 gebruikt door technici om het vinden van slimme oplossingen voor technische problemen te beschrijven. Later werd het woord "hacking" geassocieerd met het manipuleren van computersystemen, Ikeameubels en -netwerken.

Denken als een hacker

De "hacker mindset" is eigenlijk een manier van denken waarbij je op een creatieve en onconventionele manier naar problemen kijkt. Hackers zijn geïnteresseerd in het begrijpen van systemen en het ontdekken van kwetsbaarheden in software en hardware. Ze zien uitdagingen als kansen om nieuwe dingen te leren en ze willen begrijpen hoe dingen werken, zodat ze ze beter kunnen gebruiken of beveiligen. Hackers zijn vaak nieuwsgierig en gedreven om meer te leren.

Soorten hackers

Nu weet je weet wat een hacker is, maar weet je misschien niet dat hackers in verschillende categorieën vallen, bekend als Black Hat, White hat en Grey hat. De termen zijn afgeleid van de oude westerns uit de Amerikaanse populaire cultuur, waar de Protagonist (the good guy) witte of lichtgekleurde hoeden droegen en de antagonisten (the bad guys) zwarte hoeden.

white hat vs black hat

White hat hackers: White hat hackers of ethische hackers zijn de "goede jongens". Ze versterken de beveiliging door een computersysteem, netwerk, infrastructuur of applicatie te beoordelen met de bedoeling om kwetsbaarheden en beveiligingsfouten te vinden die ontwikkelaars of andere beveiligingsprofessionals over het hoofd kunnen zien.

Black hat hacker: Zwarte hoed hackers zijn cybercriminelen die netwerken en systemen binnendringen met kwaadaardige bedoelingen. Dit zijn dus de stereotype hackers waar mensen bij het woord hacken vaak aan denken.

Gray hat hacker: Grijze hoed hackers vallen ergens tussen witte en zwarte hoed hackers in. Hoewel hun bedoelingen over het algemeen goed zijn, zijn hun acties vaak illegaal omdat het infiltreren van systemen en netwerken zonder geautoriseerde toegang illegaal is. 'Een beetje dom' zou Maxima zeggen.

Script kiddies: 'Hackers' die scripts of programma's gebruiken die door anderen zijn ontwikkeld om aanvallen uit te voeren, maar die niet echt begrijpen hoe dingen werken. Script kiddies gebruiken vooraf gemaakte exploit kits of aparte programma's omdat ze zelf geen kwaadaardige tools kunnen schrijven. Hun motieven voor hacken zijn meestal persoonlijk, zoals indruk maken op vrienden, wraak nemen of plezier hebben.

Hacker vs. Cybercrimineel

De termen "hacker" en "cybercrimineel" worden vaak ten onrechte door elkaar gebruikt, vooral in het nieuws. Google1 maar eens 'wat is hacken?' of 'hacker' en je wordt om de oren geslagen met de termen illegaal, strafbaar en ongeoorloofd. Dus kijk maar uit met je Ikea klimboom.

Als ik praat over een hacker, dan bedoel ik dat neutraal. Het is iemand die bekwaam is in het manipuleren van computersystemen en software. Deze skills kunnen natuurlijk op een goede of een slechte worden ingezet. Wil je goed doen ben je een Etische Hacker. Als je daarentegen je hacking-superpowers inzet om vervelende DDos aanvallen uit te voeren, of zonder toestemming in te breken bij een bank dan ben je of een puisterige scriptkiddie of een cybercrimineel. Beter noem je een cybercrimineel geen hacker. Teveel eer.

Het is belangrijk om deze onderscheid te maken tussen deze termen, omdat het gebruik ervan door elkaar het stereotype en de verkeerde indruk van hackers in het algemeen versterkt. Dit leidt vaak tot een negatieve perceptie van hackers, terwijl velen van hen zich inzetten voor het verbeteren van de beveiliging en het beschermen van de digitale wereld. 👼🏻

De ethische Hacker

Een Ethical Hacker (White hat) is een jedi computerbeveiligingsspecialist. Ethical hackers gebruiken dan wel dezelfde technieken om in te breken op computers en netwerken als black hat hackers, maar alleen als ze daarvoor expliciete toestemming en voldoende koffie hebben.

Het gaat dus om de intentie waarmee je hackt. Etische hackers hacken -zoals de titel al verklapt- vanuit een ethisch perspectief. Zij proberen beveiligingslekken op te sporen en helpen met het zoeken naar oplossingen om het lek te dichten en de beveiliging te verbeteren. White hat hackers willen dus de zwakheden in ICT-infrastructuur opsporen, voordat een kwaadwillende black hat hacker deze kwetsbaarheden kan exploiteren.

Ethical Hacking wordt vaak uitgevoerd als onderdeel van een bredere beveiligingsaudit, waarbij de ethische hacker een gecontroleerde poging doet om in te breken in systemen en netwerken om mogelijke beveiligingsproblemen te identificeren en te rapporteren aan de organisatie. Soms wordt een Ethische Hacker ook wel pentester genoemd, maar dat klinkt minder cool natuurlijk.

Iedereen kan hacker worden

Behalve jij.

Grapje natuurlijk, de meeste mensen kunnen leren hacken, dus jij ook. Je moet jezelf voldoende tijd gunnen, de juiste instelling hebben en jezelf inzetten. Haal wel wat vitamine D in huis want je zult de komende tijd weinig zonlicht zien.


  1. Ik gebruik zelf Startpage en DuckDuckGo vanwege privacyoverwegingen en mijn liefde voor eendjes en nulletjes. Met Startpage heb je Google resultaten zonder je dat je jouw eerstgeborene hoeft af te staan aan Google omdat je altijd zonder te lezen op ja klikt op iedere cookiebanner.